Veertiger? Maak je droom als ondernemer waar

Ook veertigers dromen van ondernemen en willen hun passie volgen

Veertigers stellen zich vragen over de invulling van hun tweede levenshelft. Vaak denken ze aan ondernemen.

We leven met zijn allen een stuk langer. En we zijn ook langer professioneel actief. Maar wie denkt dat zijn leven ten einde is zodra hij veertig wordt, zit er zo ver naast. Mijn bescheiden mening als KernTalentenAnalist? Op je veertigste begint je leven nog maar. Veel veertigers dromen van ondernemen.

Als veertiger heb je al één en ander bereikt, je weet wie je bent, je hebt je talenten, sterktes en zwaktes op een rijtje. Je kinderen zijn al wat ouder en daardoor heb je weer wat meer bewegingsruimte. Eigenlijk heb je alles wat je hartje begeert. Of toch niet…?

Heb je van jouw passie een hoofdbestanddeel van je leven kunnen maken? Neen? Dan wordt het hoog tijd om daar iets aan te doen. Stel jezelf de volgende vragen: “Wat vind ik nu echt belangrijk? Wat zijn mijn dromen? En wat zijn mijn toekomstplannen?” Blijf jezelf die vragen stellen, ook als veertiger. “Want veertig is het nieuwe jong”, zegt deze loopbaancoach in Gent.

Ben je als veertiger ontslagen in coronatijd? Ook dan kan je nog steeds je dromen waarmaken!

Veertigers dromen van ondernemen: midlifeCRISIS of midlifeKANS?

Twintigers zetten hun eerste stapjes in de grote wereld der werkenden. Dertigers hebben hun eerste grote keuzes gemaakt en voor hen breekt een periode van groei aan. Veertigers op hun beurt hebben de eerste helft van hun leven achter de rug. Ze staan letterlijk op een keerpunt in hun leven en stellen zich vragen over die tweede helft.

Hoe gaan ze die invullen? Ze beseffen maar al te goed dat ze nog heel wat werkjaren voor de boeg hebben, en dat ze dus maar beter iets doen waar ze zich met passie en bevlogenheid kunnen voor inzetten.

Vaak brengt zo’n midlifeBEZINNING nieuwe opportuniteiten met zich mee. Want dat veertigers zich de vraag stellen hoe ze ouder willen worden – en dat kan, want we hebben onze toekomst zelf in de hand – is helemaal geen slecht idee. Integendeel zelfs, het opent nieuwe horizonten en nieuwe kansen.

Grijp die midlifeKANS! Het is nu of nooit

Ik krijg veel veertigers in mijn kantoortje die me vertellen over hun dromen en over hun wens die eindelijk eens te vervullen. Het begint ze te dagen: “Het is nu of nooit. Als ik nu niet de nodige stappen zet om mijn droom waar te maken, dan is het te laat”. Ze dromen over hun eigen zaak, hun eigen project, hun eigen initiatief. En dan vragen ze me: “Kristien, wat denk je? Ben ik als ondernemer in de wieg gelegd?”

Ik analyseer dan hun KernTalenten via een KernTalentenanalyse als ik merk dat ondernemerschap daar inderdaad deel van uitmaakt, dan zeg ik volmondig: “Doen! Durf! Spring! Maak je droom waar!” Als je dromen hebt die je wilt verwezenlijken, dan moet je dat doen. En lukt het niet op de reguliere markt, dan start je toch je eigen zaak op? Dan verwezenlijk je je droom toch als zelfstandige, meteen in hoofdberoep, of eventueel eerst in bijberoep.

By the way, Gent is een wonderbaarlijke stad voor starters

Ik wil geen reclame maken voor de stad Gent. Maar ik kan er niets aan doen, ik ben nu eenmaal een fiere inwoner van de mooiste stad van Vlaanderen. Elke dag zie ik nieuwe initiatieven de kop opsteken in Gent. De stad telde vorig jaar 12.000 nieuwe starters en pre-starters, een cijfer om steil van achterover te vallen. Dat grote aantal starters heeft zeker en vast iets te maken met het beleid van de Stad Gent dat startende ondernemers een hart onder de riem steekt en hen steunt in hun beginperiode. Ik verwijs naar initiatieven als De Startersfabriek die een vree wijze match zoekt tussen starters en bedrijven die hen ondersteunen.

Deze therapeut in Gent eindigt graag met deze positieve opmerking voor alle veertigers die hun droom najagen: “Je staat er niet alleen voor. Laat je helpen en maak je droom waar.”

© C’bon

Speak Your Mind

*