Levenslang leren is gewoon leuk!

Inderdaad, levenslang leren is leuk als je investeert in je kerntalenten

Via goedgekozen opleidingen maak je je aangeboren KernTalenten nog veel sterker en efficiënter

Stel je even voor dat je niets weet. Er bestaan leukere dingen, toch? Onwetendheid is één van de grootste oorzaken van persoonlijk leed. Er bestaat nochtans een prachtig medicijn voor en dat is leren. Landen waar levenslang leren aangemoedigd wordt, doen het beduidend beter dan andere. De economie doet het goed en de inwoners zijn gelukkiger, want levenslang leren is leuk. Zeker als je erin slaagt een opleiding te volgen die je kan koppelen aan je sterke KernTalenten, want dan pas ga je excelleren. Ken je je KernTalenten (nog) niet? Dan gaat deze therapeut in Gent biedt je in de eerste plaats een luisterend oor. Vervolgens gaat ze samen met jou op zoek volgens dit stappenplan.

Levenslang leren is leuk

Veel mensen zien levenslang leren als een last. Waarom zou je nog leren als het volstaat een zoekterm in Google in te voeren om het antwoord op je vraag te vinden? Waarom nog al die moeite doen als de instructiefilmpjes op YouTube je rond de oren vliegen, het een al gemakkelijk dan het ander? Veel mensen denken bij het woord leren automatisch terug aan hun tijd op de schoolbanken waar alles MOEST en niets MOCHT. Maar als je kiest voor een opleiding die aansluit bij je KernTalenten, dan word je steeds beter en excelleer je echt. En dan zeg je met volle overtuiging: levenslang leren is inderdaad leuk!

Lees een boek, leer nieuwe mensen kennen, volg een opleiding

Levenslang leren mag je heel breed interpreteren, en dat maakt het net zo plezant. Je staat er misschien niet bij stil, maar levenslang leren is niet alleen synoniem voor het volgen van een opleiding. Ook als je nieuwe mensen leert kennen, op reis gaat, een hobby opstart, leert bridgen, een goed boek leest…, leer je allerlei nieuwe dingen. Stuk voor stuk leuke en aangename activiteiten waar er totaal geen sprake is van MOETEN LEREN, wel van MOGEN LEREN. Hoe meer je leert en hoe meer je weet, hoe meer je kunt en hoe succesvoller je uiteindelijk wordt. Zeker als die nieuwe kennis aansluit bij je KernTalenten.

Levenslang leren is trouwens positief voor alles en iedereen. Het is enorm belangrijk voor je eigen welbevinden om naast je werk te blijven leren. Focus zeker op zaken die aansluiten bij je aangeboren KernTalenten. En probeer dat zo flexibel mogelijk te doen, want zo wordt bijleren een pak haalbaarder. Levenslang leren wordt dan zoveel meer dan iets wat je er ook nog eens “moet bijnemen”. Levenslang leren is leuk voor je werkgever, de maatschappij én uiteraard ook voor jezelf. Het zet je aan het werk, het daagt je uit, je ontmoet nieuwe mensen met andere ideeën. Je investeert in je persoonlijke ontwikkeling, je ontwikkelt je op het vlak van talenten, kennis en zelfontplooiing, en dat werkt gewoon. Zeker als je een opleiding kiest die je sterke KernTalenten ondersteunt.

Nog een reden waarom levenslang leren positief is

Als je je job combineert met een opleiding, dan val je positief op en word je onderdeel van de happy few. Volgens dit artikel in de Tijd volgde in 2016 amper 6,9 procent van de Belgische werknemers een opleiding. Wist je dat telecombedrijf Proximus 1.900 banen schrapt, maar tegelijk 1.250 nieuwe mensen wil aanwerven? Dat doet het bedrijf omdat oudere werknemers niet meer zouden willen bijleren. Volgens mij is dat een volledige verkeerd uitgangspunt. Iedereen moet de kans krijgen levenslang bij te leren, en niet alleen vanaf de leeftijd van 50 omdat ze “niet meer meekunnen”. Levenslang leren is leuk en tegelijk broodnodig. Een maatschappij waarin levenslang leren ingeburgerd is, is een gelukkige maatschappij.

Mijn tip? Kies een opleiding die aansluit bij je KernTalenten! Dat zijn die talenten die aangeboren zijn, waar je graag een beroep op doet en die je energie geven. Gaan we samen op zoek naar je KernTalenten? Via een wetenschappelijk onderbouwde KernTalentenanalyse? Neem gerust contact op met deze loopbaancoach in Gent of geef me een seintje per e-mail.

Wist je trouwens dat ik ook actief ben als klankbord voor ondernemers?

 

Ook geïnteresseerd in deze blog?

KernTalentenanalist in Gent begeleidt je in 4 stappen

 

© C’bon

Speak Your Mind

*