Heb jij een job die vakantie onnodig maakt?

Zet je KernTalenten aan het werk en je krijgt energie. Kenjekerntalenten.be analyseert je sterke kerntalenten.

Zet je KernTalenten aan het werk,  je werk wordt pure passie en geeft energie.

Ik herformuleer bovenstaande vraag: heb jij een job waarin je je sterke KernTalenten aan het werk kan zetten? Ik hoop alvast van wel. Dit weekend zag ik op Facebook het volgende passeren: “Create a live you don’t need a vacation from.” Die boodschap zette me aan het denken.

Te veel mensen gaan inderdaad weinig enthousiast door het leven. Vullen de uren op het werk op tot het tijd is om naar huis te gaan. Kijken enkel uit naar het weekend en die paar weken jaarlijkse vakantie. Die hemelse periode waarin ze hun leven even op pauze kunnen zetten en niet aan hun job hoeven te denken. Maar het is één ding om te genieten van je vakantie. Het is iets heel anders als je een vakantie nodig hebt hebben om te voelen dat je leeft.

Niet goed als je zo door het leven moet

Stel je voor dat je leven erop lijkt dat je het ene klusje na het andere moet opknappen, omdat het nu eenmaal gedaan moet worden. Dag in dag uit. Om dan tijdens enkele weken vakantie aan dit alles te ontsnappen. Zo’n leven wens ik niemand toe, want wie zo door het leven moet, heeft veel ongelukkige jaren voor de boeg.

Stel je voor dat je moet wachten tot je 67ste om eindelijk te kunnen genieten van wat je doet. Gesteld dat dat op die leeftijd nog lukt, want ouder worden eist ook zijn fysieke tol. Wat als ik je zeg dat het mogelijk is een ​​leven te leiden waarin je geen vakantie nodig hebt? En dat je daarvoor niet de lotto hoeft te winnen, of een gedaanteverwisseling moet ondergaan. Verre van! Je moet gewoon aansluiting vinden bij je KernTalenten, en de juiste KernTalenten aan het werk zetten. Dat is alvast mijn overtuigde mening als therapeut in Gent en als loopbaancoach in Gent.

Wie zijn sterke KernTalenten aan het werk zet, laadt vanzelf zijn batterijen op

Stel je een leven voor waarin je geen vakantie nodig hebt. Waarin je een job doet die je dag in dag uit blijft stimuleren en motiveren. Die zin en betekenis geeft aan je leven. Waardoor je ‘s ochtends opgewonden wakker wordt, vol goesting om te gaan werken.

Stel je voor dat je in je leven enkel doet wat je dolgraag én goed doet. Hier rem ik even mijn betoog af met een realistische opmerking: honderd procent je zin doen bestaat niet. Er zullen altijd zaken zijn die je minder graag doet. Maar als je erin slaagt die weegschaal te verankeren op 80/20, of zelfs 70/30, dan ga je, loop je, zweef je, vlieg je. Sterker nog, dat straal je ook uit naar de buitenwereld. Zo’n leven wens ik iedereen toe.

Create a life you don’t need a vacation from

Wat je moet doen om een leven op te bouwen waarin je geen vakantie nodig hebt? In de eerste plaats moet je te weten komen wat je aangeboren KernTalenten zijn, en die ook actief onderdeel maken van je dagelijks leven. Want wie een job doet die aansluiting vindt bij zijn sterke KernTalenten, verveelt zich geen moment en gaat gemotiveerd, enthousiast en gelukkig door het leven. Dat werk voelt niet aan als werk, wel als passie.

Wie zijn sterke KernTalenten aan het werk zet, krijgt daar zelfontwikkeling en energie voor terug in plaats van zichzelf uit te putten. Ook het tegendeel is waar. Mislukkingen zijn dikwijls of grotendeels te verklaren door het (te veel) werken met kleine KernTalenten en tegelijk niet of te weinig werken met je sterke KernTalenten. Je wordt gefrustreerd, geraakt verveeld, hebt het gevoel iets te missen, krijgt een bore-out, zelfs een burn-out.

Laat je KernTalenten analyseren

Ieder van ons is geboren met een aantal sterke en minder sterke KernTalenten. Een KernTalentenAnalyse gaat na welke die zijn via een vragenlijst en een diepte-interview. Ik hoor het je al zeggen:”Iedereen kent zijn KernTalenten toch? Die hoef je toch niet te analyseren?” Maar dat is niet altijd het geval. In ons leven krijgen we veel vaardigheden aangeleerd. Soms passen die bij onze sterke KernTalenten, maar even vaak ook niet.

Kan jij nog een duidelijke grens trekken tussen je aangeboren vaardigheden en die welke je zijn aangeleerd? Herinner je je die moeilijke vakken en vaardigheden op school die niet aansloten bij je talenten? Je bent er wellicht in geslaagd die aan te leren, maar niet zonder moeite. Het ging allemaal minder snel, je deed het met minder goesting en je kreeg er ook minder voldoening van. Uitblinken in dat vak deed je al zeker niet. De vakken die aansloten bij je KernTalenten leerde je wel vlug en vlot aan. Het uitblinken kwam vanzelf.

Welke persoon ben jij?

Het bovenstaande geldt ook voor een job. Wie een job doet die aansluit bij zijn KernTalentenconstellatie doet zijn job goed, met passie, krijgt voldoening en blinkt uit. Wie ben jij? Tel jij af tot het weekend, tot die twee weken vakantie? Zin om daar iets aan te doen? Uit die impasse van een job te geraken die je niet gelukkig maakt? Zet nu die eerste stap naar een leven met meer voldoening en neem contact met me op voor een KernTalentenanalyse.

Wellicht kom je in aanmerking voor loopbaancheques

Je bent misschien ook geïnteresseerd in mijn vorige blog over Steven Spielberg?

 

© C’bon

 

 

Speak Your Mind

*