Wat is surmenage? En hoe voorkom je die overspannenheid?

Wat is surmenage? Overspannenheid komt ook voor bij mannen

Ook mannen hebben te kampen met stress, wat kan leiden tot surmenage of overspannenheid

Al van surmenage gehoord? Neen? Wat is surmenage? Surmenage is een moeilijk woord voor een veelvoorkomend probleem. Surmenage is het synoniem van overspannenheid, en die term is heel wat bekender bij leken. Want inderdaad, wie is nog nooit overspannen geweest? Dat gevoel heb je toch ook al ervaren? Er zijn verschillende factoren waardoor je zenuwstelsel soms overprikkeld raakt. Ik ga er zo op in. Goed nieuws, je kan surmenage niet alleen stoppen, je kan het zelfs voorkomen.

Wat is surmenage? Draagkracht en draaglast uit balans

Wordt er constant meer van je gevraagd dan wat je aankan? Opletten geblazen, want dat moet je toch proberen te beperken. Doe je dat niet, dan geraak je op de duur volledig uitgeput. Je lichaam probeert al die overdaad te verwerken en te compenseren, en slaagt daar lange tijd ook in. Maar verandert die teveel-toestand niet, dan geraak je vroeg of laat uitgeput én overspannen. Stress op zich is gunstig. Stress geeft je een boost, stimuleert en motiveert je, stuurt je aan. Maar stress mag niet chronisch worden. Blijft de stress aanhouden, dan leidt dat tot functievermindering, soms zelfs tot een burn-out. Laat het niet zo ver komen en reageer tijdig op de signalen.

Hoe herken je chronische stress? Met andere woorden, wat is surmenage? Eerst ben je slechts af en toe moe, maar gaandeweg loop je voortdurend oververmoeid rond. Je concentratie vermindert en je vergeet meer. En dan komen de emotionele klachten eraan. Je bent snel geïrriteerd en prikkelbaar of net andersom, je loopt rond als een zombie.

In drie eenvoudige stappen voorkom je surmenage

Wat is surmenage? Niet enkel een vrouwelijk probleem.

Onze jachtige maatschappij kan zelf de meest dynamische vrouw stress bezorgen

Overspannen zijn kan je voorkomen, en zelfs op een haalbare manier. Wat is surmenage en hoe pak je het aan? Eigenlijk komt het op het volgende neer. Zodra je zicht krijgt op je stressbronnen kan je ze ook aanpakken. Kennis van je authentieke wortels, van je KernTalenten dus, weten welke je sterke talenten zijn en welke zwakke je het best vermijdt, voorkomt dat je overspannen thuis komt te zitten. Hier komt het stappenplan aan.

 1. Krijg inzicht in waar je stress van krijgt

  We leven in een heel hectische maatschappij. Zelfs de kleinste zaken kunnen voor veel stress zorgen. Probeer te achterhalen welke bronnen van stress bij jou voor de meeste ellende zorgen.
  Dit zijn alvast de meest voorkomende:
  – Dagelijkse gebeurtenissen die je zo irriteren dat je bij de gedachte alleen al stress krijgt.
  – Chronische overbelasting op het werk en privé vreet energie, de tijd ontbreekt om je weer op te laden.
  – Ingrijpende levensgebeurtenissen zoals een sterfgeval, maar ook een verhuis of een nieuwe baby.
  – Persoonlijke eigenschappen zoals een perfectionistische ingesteldheid, 100% inzet, een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je blijft maar doorgaan.
  – Ook je levensstijl zoals ongezond eten, veel drinken, weinig slapen vermindert je weerstand en heeft surmenage als gevolg.

 2. Leer accepteren wat je niet kan veranderen

  Wil jij ook zo graag je leven controleren, de touwtjes honderd procent in handen houden? Hoog tijd om te beseffen dat dit niet kan, dat dit onmogelijk is, dat dit een onvervulbare wensdroom is. Bij veel mensen leidt een verlies van controle tot stress. Zelfs het inzicht dat volledige controle überhaupt niet kan, zorgt bij sommigen voor stress. Mijn tip aan jou: leer dit gewoon te accepteren en leer te relativeren. Je neemt meteen een reuzenstap vooruit in het ontspannen.

 3. Verander waar je wel invloed op hebt

  Hè he, dat is een makkelijke, want dit heb je zelf in de hand. Zodra je leert te accepteren dat je niet alles kan beïnvloeden en sturen zoals jij het wilt, overvalt je een gevoel van rust. Je kan dan meer aandacht, tijd en energie schenken aan die zaken die je wel kan beïnvloeden. Hoe? Door inzicht te krijgen in je 23 KernTalenten, je authentieke wortels. Ze geven je een perfect beeld van jouw maximale positieve rekbaarheid!

Mijn gratis tip aan jou?

Wat is surmenage en hoe pak je die overspannenheid aan? Weet wat je aangeboren talenten zijn, weten wat je KernTalenten zijn, maakt je leven zoveel makkelijker. Kennis hebben van je KernTalenten boost je leven. Als je bij elke levenskeuze rekening houdt met je KernTalenten, wordt je leven gemakkelijker, aangenamer en zoveel rijker. Gedaan met surmenage! Alleen maar positieve stress.

Tot jou spreekt een ervaren therapeut in Gent, tegelijk loopbaancoach in Gent. Als klankbord voor ondernemers, werknemers en werkzoekenden bied ik je een empathisch luisterend oor.

Meer info nodig over een KernTalentenanalyse? Neem gerust contact met me op.

© C’bon

 

Speak Your Mind

*