KernTalentenanalyse voor goed geïntegreerd welzijnsbeleid

Basis van een goed geïntegreerd welzijnsbeleid, KernTalenten

Door in te spelen op de KernTalenten van elk lid van je team vermijd je een burn- of bore-out.

Onlangs las ik, therapeut in Gent, een interessant interview met Elke Van Hoof in De Morgen. Naast professor klinische psychologie aan de VUB is ze ook stress- en burn-outspecialiste én KernTalentenanalist. Ik mag ze dus collega noemen. Bepaalde van haar inzichten deel ik graag omdat ze zo cruciaal zijn voor een goed geïntegreerd welzijnsbeleid op het werk. Haar kernboodschap? Leer de KernTalenten van je werknemers kennen en geef hen taken waarbij ze die KernTalenten moeten aanspreken. Het levert je gegarandeerd gelukkige én gemotiveerde medewerkers op. Tegelijk slaag je erin de tsunami aan burn- en bore-outs in te dijken. 

Goed geïntegreerd welzijnsbeleid op het werk? Nog lange weg te gaan

Er valt nog veel te verwezenlijken op het vlak van welzijn op het werk. Veel bedrijven hebben al preventieadviseurs, welzijnscoördinatoren en chief happiness officers (CHO’s) in dienst. Maar die blijken vaak nood te hebben aan professionele ondersteuning, want nu “doen ze maar”. Als ze even googlen op zoek naar bruikbare informatie, theorieën of ideeën komen ze vooral bij de ‘marketeers’ terecht die om ter luidst roepen. Helaas bieden zij niet altijd de beste oplossingen.

Al die adviseurs, coördinatoren en CHO’s hebben volgens Elke Van Hoof nood aan een netwerk waarin alle kennis, expertise en good practices over een goed geïntegreerd welzijnsbeleid worden gebundeld. “Op die manier kunnen ze van elkaar leren hoe ze een gedegen businessplan moeten maken, hoe de interne politiek precies werkt en hoe ze de weerstand aan de top van het bedrijf kunnen doorbreken,” aldus Elke Van Hoof. Onlangs richtte ze de community OCHO op, wat staat voor Organisation of Chief Happiness Officers. Meteen ook de allereerste vereniging in Europa voor professionals die zich bezig houden met strategisch welzijnsbeleid.

Maakt een chief happiness officer het verschil?

Een CHO creëert voor elke medewerker de best mogelijke context waarin die kan floreren. Hij stippelt met andere woorden een goed geïntegreerd welzijnsbeleid uit. Mooi in theorie. Helaas combineren veel CHO’s deze functie met tal van andere taken. “En dat terwijl een voltijdse CHO een wezenlijk verschil kan maken”, zucht Elke Van Hoof. “In AXA en UZ Brussel bijvoorbeeld merk je een duidelijk dalend absenteïsme, enkel en alleen omdat de fulltime aanwezige CHO eventuele problemen vroegtijdig detecteert en ermee aan de slag gaat.”

Wat is een goed geïntegreerd welzijnsbeleid?

Het welzijnsbeleid moet volgens Van Hoof deel uitmaken van de bedrijfscultuur en aansluiten bij de bedrijfswaarden en normen. Als bedrijf ga je dus het best op zoek naar medewerkers die je waarden en normen volledig onderschrijven. Maar dat is uiteraard niet voldoende. Je moet je werknemers ook de kans geven te groeien en te evolueren. Niet alleen in dat ene specifieke talent waarvoor je ze hebt aangeworven, maar ook in hun andere talenten. En wees er maar zeker van dat elke persoon meerdere, zelfs uiteenlopende talenten heeft. Zaak is uit te zoeken welke.

Ontdek de KernTalenten van je medewerkers

Als bedrijf is het uitermate belangrijk uit te vissen welke KernTalenten je medewerkers hebben, en hen de kans te geven die verder te ontwikkelen. Want wie voor zijn beroep zijn sterke KernTalenten kan inschakelen, wordt een gelukkige werknemer én dito mens. Wie zijn sterke KernTalenten kan aanspreken in zijn professionele bezigheden, wordt voortdurend opgeladen met positieve energie. En dat is nog steeds dé remedie tegen burn-out, bore-out en overmatige negatieve stress. Inzicht hebben in de KernTalenten van je medewerkers en hen de kans geven die KernTalenten ook in te zetten levert alvast véél meer op dan de ad-hocmaatregelen die bedrijven nu nemen. We verwijzen naar de obligate fruitmand, de pingpongtafel, de 10.000 stappen-challenge…

Positieve energie is nog steeds dé remedie tegen burn-out, bore-out en overmatige negatieve stress.”

Iedereen naar de KernTalentenanalist?

Inzicht hebben in de sterke KernTalenten van je medewerkers is alvast een uitstekende basis voor een goed geïntegreerd welzijnsbeleid. Want zodra je de sterke KernTalenten van je werknemers kent, kan je erop inspelen door hen taken te geven die daarbij aansluiten. Iedereen gelukkig, werkgever, leidinggevende, werknemer én zelfs het bedrijf. Want gelukkige werknemers zijn de beste ambassadeurs die je je als bedrijf kan wensen.

Wordt een KernTalentenanalyse de basis van jouw goed geïntegreerd welzijnsbeleid?

In dat geval stelt deze loopbaancoach in Gent zich graag kandidaat om jouw bedrijfs-KernTalentenanalist te worden, in de hoedanigheid van opleidingscoach in Gent. Meer informatie nodig? Ik ben maar een klik, mailtje of een telefoontje (0475 75 56 48) verwijderd. Ik antwoord altijd zo vlug mogelijk. Hier vind je alvast een aantal getuigenissen van tevreden klanten. Gaan we samen op weg naar gelukkige werknemers?

Wist je trouwens dat ik ook actief ben als klankbord voor ondernemers?

© C’bon

Speak Your Mind

*