Nood aan een jobcoach of loopbaancoach?

Jobcoach of loopbaancoach

Een jobcoach helpt je op het goede carrièrepad

Jobcoach of loopbaancoach, is dat iets voor jou? Vandaag vinden we het logisch dat we een beroep kunnen doen op een job- of loopbaancoach voor loopbaanbegeleiding. Een specialist die je begeleidt bij je jobkeuze, ondersteunend werkt in je huidige job, of je indien nodig bijstuurt tijdens je loopbaan. Vroeger veeleer uitzondering dan regel, vandaag eerder noodzaak.

Samen met een jobcoach kan je kijken wat de mogelijkheden zijn om je beter te voelen, om de juiste keuzes te maken tijdens je carrière, om inzicht te krijgen in wat je wel of juist niet wilt.

Maak een positieve keuze

Hoe vaak zeggen we niet tegen elkaar: ‘Ik wil iets anders, het zit mij tot hier!’, ‘Dit wil ik niet voor de rest van mijn leven’, ‘Het moet veranderen’… We richten onze energie op iets wat we niet willen en kunnen daar eindeloos mee doorgaan. Maar het kan ook anders. We kunnen er ook voor kiezen om er iets aan te doen. Te gaan voor concrete doelstellingen op basis van de volgende vragen:

  • Hoe kom ik waar ik komen wil?
  • Wie kan me daarbij helpen?
  • Wat houdt me tegen?

Door deze vragen te stellen richten we onze energie op iets wat we wel willen doen. Tegelijk buigen we het negatieve ‘Ik ben het beu’ om in een positieve concrete doelstelling. Personen met concrete doelstellingen ervaren meer zin in wat ze doen en voelen zich gelukkiger.

Een loopbaancoach of jobcoach kan je daarbij helpen

Je kan je hierbij laten begeleiden door een jobcoach die eerst luistert naar je noden en die vervolgens vertaalt in concrete doelstellingen. Die doelstellingen kunnen ook zelfontplooiing omvatten, of een analyse van de persoonlijkheid onder de vorm van een KernTalentenAnalyse.

De voordelen ervan?

Doe bewust aan personeelsbeleid

Veel bedrijven maken er al jaren een erezaak van om de verscheidenheid van mensen te laten weerspiegelen in hun personeelsrangen. Bewust omgaan met personeelsbeleid is ook bewust en creatief omgaan met de talenten van je werknemers. Een jobcoach zoekt naar de geknipte job die nauw aansluit bij het karakter, de persoonlijkheid en de sterktes van de werknemer of werkzoekende. Soms leidt dat tot een aanpassing van het takenpakket in functie van de KernTalenten van de werknemer. Er kan ook meer worden gewerkt in een tandem waarbij de ene persoon de andere aanvult. Het uitgangspunt hierbij? Dat iedereen werkt in zijn sterktes en de eventuele ‘gap’ wordt aangevuld door een teamgenoot.

Maatschappelijke smeltkroes vol talenten

De maatschappij zal altijd maar diverser worden. Neem maar eens de trein of tram en je merkt het meteen. Zoveel verschillende mensen en zoveel verschillende achtergronden qua talen, cultuur, opvoeding, opleiding en talenten. Dit gegeven moeten we beschouwen als een rijkdom, en erover waken dat ieders talent gezien wordt en dus niet verloren gaat.

Mentaliteitswijziging is nodig

Om dit te bereiken hebben we nood aan een mentaliteitswijziging. Ben je sollicitant? Of ben je werkgever op zoek naar een goede kandidaat? Dan heb je nood aan een onafhankelijk klankbord. Vraag raad aan een specialist, trajectbegeleider, jobcoach of talentencoach.

Investeer in je toekomst en vraag advies aan een loopbaancoach

Advies vragen aan een specialist zoals een job- op een loopbaancoach is investeren in je toekomst. Alleen in Luilekkerland komen de gebraden kippen in de mond gevlogen. Wil je iets bereiken? Dan moet jij de eerste stap zetten. Zoals de Chinezen zeggen: ‘Elke reis van duizend kilometer begint met een eerste stap’.

Begin er dus aan en begin nu! Succes!

 

Neem contact met me op! Ook als je een therapeut nodig hebt. Een mail of een telefoon kost je niets. Kan je wel veel opleveren.

 

© C’bon, copywriter in Gent

 

Speak Your Mind

*